De helende kracht van Abhyanga

Sinds dat Ayurveda op mijn pad gekomen is, heb ik diverse manieren ontdekt om de connectie met mezelf te houden en bij te sturen als ik bijvoorbeeld te gehaast, humeurig of vermoeid ben. Een van mijn favoriete is de Abhyanga, een traditionele zelfmassage. Heerlijk om bijvoorbeeld de zondag te starten! Het is een momentje voor jezelf waarna je je zowel gekalmeerd als vitaal voelt.

Wat is Abhyanga?
Tijdens een Abhyanga-massage wordt warme olie gebruikt. De olie wordt op de huid aangebracht met zachte, ritmische bewegingen die helpen bij het ontspannen van spieren, het stimuleren van de bloedsomloop en het loslaten van spanningen. De massage begint meestal bij het hoofd en beweegt zich naar beneden naar de voeten, waarbij alle delen van het lichaam worden behandeld.
Je kan deze massage laten doen maar dus ook heel goed zelf.
Kies de olie uit op basis van je 
Dosha (constitutie). Ben je overwegend vata, dan kies je sesamolie of amandelolie. Voor pitta is zonnebloem- of kokosolie perfect en voor kapha sesam- of zonnebloemolie.

Voordelen Abhyanga
Het doel van Abhyanga is om de energiekanalen in het lichaam te openen, afvalstoffen te verwijderen en de vitale levensenergie (Prana) in balans te brengen. 
Door de zachte druk en bewegingen van de massage worden gifstoffen uit het lichaam verwijderd en wordt de doorbloeding verbeterd. Dit kan helpen bij het verminderen van zwellingen, het stimuleren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.
Op mentaal en emotioneel niveau kan Abhyanga ook helend werken. De massage helpt bij het loslaten van stress, angst en negatieve emoties, waardoor een gevoel van innerlijke rust en ontspanning wordt bevorderd. Door regelmatig Abhyanga te beoefenen, kun je een gevoel van balans en harmonie creëren en je algehele welzijn bevorderen.

Abhyanga uitvoeren
1.Verwarm ongeveer 150 ml wat biologische olie naar jouw dosha (zoals sesamolie, kokosolie of amandelolie)  in een kom met warm water totdat het warm, maar niet heet is
2. Zorg ervoor dat de kamer waarin je de massage gaat uitvoeren warm en comfortabel is. In de douche op een krukje vind ik zelf fijn. Leg je handdoek en oude kleren klaar
3. Begin met het aanbrengen van de verwarmde olie op je hoofd en masseer het zachtjes in cirkelvormige bewegingen. Laat de olie in je hoofdhuid en haar trekken terwijl je de rest van je lichaam masseert.
4. Vervolgens breng je de olie aan op je gezicht en nek, en masseer je deze gebieden met zachte, opwaartse bewegingen.
5. Ga verder met het masseren van je armen en benen, en werk van boven naar beneden. Gebruik lange, rustige strijkbewegingen om de olie goed in de huid te laten trekken. Op je gewrichten kun je cirkelbewegingen maken.
6. Vergeet niet om ook je handen en voeten te masseren, aangezien deze vaak veel spanning vasthouden.
7. Besteed wat extra aandacht aan je buik en beweeg hier met de klok mee. Gebieden die gespannen of pijnlijk aanvoelen mogen ook extra aandacht krijgen om de spanning los te laten.
8. Laat de olie minstens 15 tot 20 minuten intrekken voordat je gaat douchen om het overtollige olie af te spoelen. Je kunt je oude kleren aantrekken en even wegduiken in je boek of journal.
9. Neem na de massage een warme douche om de poriën te openen en de olie goed af te spoelen. 

Beste moment voor Abhyanga
Deze zelfmassage kan het beste worden gedaan in de ochtend zodat je daarna de hele dag kunt genieten van het ontspannen en vitaliserende gevoel. Als jij al langere tijd last hebt van vermoeidheid, dan is deze massage extra goed voor jou om regelmatig te doen. Ook voor vrouwen in de overgang is deze erg prettig en je zult merken dat jouw klachten minder worden.
Ga het voor jezelf ervaren en geniet van jouw welverdiend me-momentje!

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram